13. kesäkuuta 2018

Sydän-bokeh

 Valokuvausta harrastaneelle sana bokeh onkin jo vanha tuttu. (Voitkin selata tekstinpätkän ohi suoraan kuviin, jos tiedät mistä on kyse.)  Niille jotka eivät tiedä, bokeh tulee japaninkielen sanasta "epätarkka". Se kuvastaakin sanaa hyvin, sillä se on esteettisistä syistä toivottua epätarkkuutta kuviin. Ilmiöön tarvitset suppean syväterävyyden, joka luodaan joko:

A) Suurella aukolla 
B) Pitkällä polttovälillä (tele-objektiivi)
C) Läheisyydellä (macro-objektiivi)

Sydän-bokeh kuva tässä postauksessa on otettu Canonin kiinteäpolttovälisellä 50mm objektiivilla (Canon EF 50mm f/1.8), jonka valovoima on f/1.8. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin mahdollinen objektiivilla saatava aukko on f/1.8. Kiinteä polttoväli taas tarkoittaa sitä, että objektiivissa on vain yksi polttoväli. Jos siis haluat kauemmaksi kohteesta, sinun on käveltävä muutama askel taaksepäin. Tämä ei ole kaupallinen mainos (olisikin), mutta suosittelen 50mm objektiivia valokuvauksesta kiinnostuneen ensimmäiseksi objektiivihankinnaksi. 

Nyt niihin sydän-bokeh ohjeisiin, joissa uskon kuvien kertovan enemmän kuin tuhat sanaa:







Esimerkkikuvani ovat ehkä vähän hölmöjä, mutta esimerkiksi pariskuntien kuvaamisessa sydän-bokeh voisi olla todella suloinen. Tai vaikka jos kuvaat lemmikkiäsi! Rakastan erilaisia valokuvauskikkoja, jotka sopivat tällaiseen opiskelijabudjettiinkin. Voisin tehdä tämäntyylisiä postauksia lisääkin, mikäli teiltä kiinnostusta löytyy! 

 Tiesitkö etukäteen miten sydän-bokeh tehdään, vai opitko tästä postauksesta jotakin uutta? 


4 kommenttia:

  1. Uu oon itsekkin joskus tätä tehnyt, mutta unohtanut koko tavan... No nyt voisin taas alkaa ottaa kuvaamisessa käyttöön. Saa tosi kivoja kuvia. :)

    VastaaPoista
  2. Joskus nämä yksinkertaiset kikat on juuri niitä kivoimpia. Linkitä ihmeessä, jos päädyt tosiaan testailemaan! :) Olisi kiva nähdä.

    VastaaPoista
  3. Tiedän miten tehdään, mutten ole ennen kokeillut. Muistan myös erään kikan, jolla saa erikoisenvärisiä kuvia. Siihen tarvittiin jotain muovikalvoa (vai teippiä) ja tusseja. En tosin tiedä, uskaltaisinko itse alkaa teippailemaan järkkäriäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan kokeilemaan sitten! :-) Noita kikkoja on kyllä vaikka minkälaisia olemassa, niistä tulossa todellakin lisää postauksia!

      Poista